Geen hardware gevonden (Google Chrome)

Volgen

Wanneer je in Google Chrome de melding Geen hardware gevonden te zien krijgt, kan je de volgende zaken controleren:

1. Heb je een microfoon en webcam aangesloten en staan ze allebei aan?

Je kunt dit controleren door een ander programma zoals Skype te openen en te testen of de camera en microfoon daar wel werken.

2. Heb je toestemming gegeven tot het gebruik van de microfoon en webcam door Traintool?

Controleer dit door rechtsboven (in de browserbalk) op het camera-icoontje te klikken. Vervolgens is het belangrijk dat de instelling TrainTool toegang blijven geven tot je camera en microfoon staat aangevinkt. Daaronder kan je ook zien of TrainTool je microfoon en webcam herkent.

Nadat je dit hebt ingesteld, kan je de pagina herladen. De oefening zou nu moeten werken.

3. Tijdelijk de firewall uitschakelen

Antivirus programma zoeken:

Het kan wel eens voorkomen dat je alle stappen correct hebt doorlopen (toestemming gegeven, webcam aangesloten, correcte browser, etc.), maar dat er toch geen hardware kan worden gevonden. Dit kan komen doordat de toegang alsnog wordt geblokkeerd door een opdringerige firewall. In Windows kan je het actieve antivirus programma op de computer meestal rechts onderaan de taakbalk vinden naast je batterij-, geluid- en wifi-icoontjes. Als dit niet het geval is, kan je nog proberen om op het pijltje te drukken dat de 'verborgen pictogrammen' weergeeft (zie plaatje hieronder). Zoals je kunt zien staat in dit geval het antivirus programma Windows Defender (rechtsboven) ingeschakeld.

Als je er zeker van bent dat je een antivirus programma aan hebt staan dat niet tussen de vorige twee opties zit, dan kan je altijd nog de zoekfunctie gebruiken van je computer.

Firewall (tijdelijk) uitschakelen:

Belangrijk: Het beste wat je kunt doen om zo veilig mogelijk te checken of je firewall voor de problemen zorgt is om deze slechts eventjes (tijdelijk) uit te schakelen. Zo voorkom je namelijk dat je hem weer vergeet aan te zetten. Zet alle programma's uit die je niet nodig hebt op het moment en laat alleen TrainTool aan staan in je browser. Met een uitgeschakelde firewall kan je namelijk gevaar lopen als je op onveilige websites aan het surfen bent.

Je kunt de firewall vaak (tijdelijk) uitschakelen door met de rechtermuisknop te klikken op het icoontje van het antivirus programma. Meestal staat er tussen het lijstje met opties wat je dan te zien krijgt ook de optie om de firewall uit te schakelen. Als deze optie ontbreekt zal je het antivirus programma moeten openen om de firewall uit te zetten (zie het voorbeeld hieronder met het Avast antivirus programma).

Image result for temporarily disable firewall

Testen:

Om te testen of je webcam het nu wel doet zonder de firewall, zal je TrainTool in je browser even moeten verversen (door op de F5-toets te drukken of door op het herlaad icoontje in je browser te klikken).

Resultaat 1: Webcam doet het nog steeds niet.

Ga dan door naar de volgende stap.

Resultaat 2: Webcam doet het nu wel.

Succes! Gelukkig doet je webcam het nu wel met TrainTool. Maar het is af te raden en niet handig om elke keer je firewall uit te zetten om ons programma te gebruiken. Daarom is het een goed idee om naar de configuratie van je firewall te gaan om daar de specifieke instelling te veranderen die de toegang tot je webcam blokkeert. Als dit te moeilijk voor je is, of als deze instelling is niet te vinden, dan is het handig om contact op te nemen met je systeembeheerder of met het ondersteuningsteam van het antivirus programma. Deze partijen zullen je verder kunnen helpen.

4. Start je laptop/pc opnieuw op

Het kan soms voorkomen dat een webcam of microfoon niet meer reageert, waardoor Chrome deze niet kan vinden. Je computer opnieuw opstarten verhelpt dit meestal.