Wat is Single Sign On?

Volgen

In dit artikel wordt uitgelegd wat SSO kan betekenen voor jou als klant van TrainTool. Wat is SSO? En hoe ervaren je deelnemers het gebruik?

Definities

Single Sign On

SSO stelt gebruikers in staat om met één inlog op meerdere softwaresystemen tegelijk in te loggen. Zo kan de deelnemer inloggen in jullie eigen omgeving en vanuit daar automatisch inloggen in TrainTool zonder nogmaals unieke inloggegevens in te moeten voeren.

LMS

LMS staat voor Learning Management System. Dit is een platform dat gebruikt wordt voor de administratie, documentatie en rapportage van educatieve cursussen of trainingsprogramma’s.

Een LMS kan gebruikt worden om een trainingstraject op te zetten waarin gebruik gemaakt wordt van meerdere e-learning-tools, waar TrainTool er één van is. Je zou het bijvoorbeeld kunnen combineren met een live-training of een kennistraining via een ander platform, maar je kan TrainTool ook op zichzelf inzetten.

LTI

LTI staat voor Learning Tools Interoperability. Dit is één van de meest gebruikte protocollen voor SSO tussen LMS systemen en e-learning-tools.

SCORM

SCORM is naast LTI een veel gebruikt protocol voor SSO tussen LMS systemen en e-learning-tools

Is SSO veilig?

TrainTool maakt gebruik van de modernste beveiligingsprotocollen. Zo is de verbinding tussen de server en gebruiker is altijd versleuteld. Voor de authenticatie gebruiken we een zeer veilig protocol waar ook bedrijven als Google, Facebook en PayPal gebruik van maken.

Aanvullende informatie over databeveiliging door TrainTool vind je hier.

Voordelen SSO

• Deelnemers hoeven niet meerdere wachtwoorden te onthouden.
  • Als admin hoef je deelnemers niet handmatig uit te nodigen.

Nadelen SSO

• Technisch complexer in de implementatiefase omdat er in het LMS een aantal instellingen aangepast moeten worden.

Varianten

TrainTool ondersteunt drie veel gebruikte varianten van SSO. Dit zijn LTI, SCORM en SURFconext.

LTI

Learning Tools Interoperability

Voordelen

• Soepele ervaring voor eindgebruiker.
  • Zelf in te stellen en aan te passen.
  • TrainTool koppelt de voortgang van deelnemers terug aan het LMS. Zo is de trainer altijd op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nadelen

• Extra werk om in te stellen.
  • Voor de mobiele app heeft de deelnemer toch nog een wachtwoord nodig.

SCORM

Voordelen

• Soepele ervaring voor eindgebruiker.
  • Makkelijk op te zetten door één bestand te uploaden.

Nadelen

• Voor een aanpassing heb je altijd een SCORM pakketje nodig van TrainTool.
  • De voortgang wordt niet automatisch teruggekoppeld waardoor je niet altijd goed inzicht hebt in de status van het programma.
  • Voor de mobiele app heeft de deelnemer toch nog een wachtwoord nodig.

SURFconext

SURFconext is een veelgebruikt inlogsysteem bij Nederlandse hoger onderwijs . Als de Universiteit gebruik maakt van SURFconext kunnen medewerkers en studenten in TrainTool inloggen met hun inloggegevens die ze ook gebruiken voor de andere diensten van de Universiteit.

Voor SURFconext moet TrainTool enkele aanpassingen doen. Als jullie instelling hier gebruik van wil maken kun je dit bespreken met de account manager.

Voordelen

• Gebruikers hebben geen extra inloggegevens nodig.
  • Dezelfde veiligheid als de overige online tools van de universiteit.
  • Dezelfde inloggegevens voor in de mobiele app.

Nadelen

• SURFconext geeft slechts 1 e-mailadres mee. Als iemand zowel een medewerker- als studentmailadres heeft, kan dit tot verwarring leiden (TrainTool support is op de hoogte van deze situatie en voorbereid om direct een oplossing te bieden).

Implementatie

Als je overweegt met SSO te gaan werken, raden we aan in een vroeg stadium van het project met je contactpersoon bij TrainTool te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor jullie organisatie.

Het opzetten van SSO kan al in één werkdag geregeld zijn. Vraag je contactpersoon voor de nodige informatie.